MİRAÇ KANDİLİ

MİRAÇ KANDİLİ

Mîraç gecesinde ve gündüzünde yapılan ibâdetler ve mükâfaatı hakkında Resulullah Sallallâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

مَنْ صَامَ يَوْمَ السَّابعِ وَالْعِشْرينَ مِنْ رَجَبٍ كُتِبَ لَهُ ثَوَابُ صِيَامِ سِتِّينَ شَهْرًا (عن أبى هريرة)

″Bir kimse Receb ayının 27. günü oruç tutar ise, kendisine altmış aylık oruç sevabı yazılır.″[1]

Hasan Basri Hazretlerinden şöyle nakledilmiştir:

اِذَا كَانَ يَوْمُ السَّابِعِ وَالْعِشْرِينَ مِنْ رَجَبٍ أَصْبَحَ مُعْتَكِفًا وَظَلَّ مُصَلِّيًا اِلَى وَقْتِ الظُّهْرِ فَاِذَا صَلَّى الظُّهْرَ تَنَقَّلَ هُنَيْهَةً ثُمَّ صَلَّى أَرْبَعَ رَكْعَاتٍ يَقْرَأُ فِى كُلِّ رَكْعَةٍ: الْحَمْدُ لِلّٰهِ مَرَّةً و َالْمُعَوِّذَتَيْنِ مَرَّةً وَ اِنَّا أَنْزَلْنَاهُ ثَلاثًا وَ قُلْ هُوَ اللّٰهُ أَحَدٌ خَمْسِينَ مَرَّةً ثُمَّ يَخْلُدُ اِلَى الدُّعَاءِ اِلَى وَقْتِ الْعَصْرِ وَيَقُولُ: هَكَذَا كَانَ يَصْنَعُ رَسُولُ اللّٰهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فِى هَذَا الْيَوْمِ.

″Receb ayının 27. gecesi, olduğu zaman Abdullah bin Abbas Radiyallâhu anhumâ sabaha itikaf niyeti ile çıkardı. Öğlen namazına kadar da namaz kılardı. Öğlen namazını kıldıktan sonra da bir miktar dinlenirdi. Daha sonra dört rek’at namaz kılardı. Bu namazın her rek’atında Fâtiha Sûresi’nden sonra birer kere Muavvezeteyn Sûrelerini, üç kere Kadir Sûresi’ni, elli kere de İhlâs Sûresi’ni okurdu. Bu namazdan sonra, ikindi namazına kadar duâ ederdi. Bu arada şunu söylerdi. Resûlullah Sallallâhu aleyhi ve sellem de bu günde böyle yapardı.[2]

Ebû Hureyre ve Selmân-ı Fârisî Radiyallâhu anhuma, Resûlullah Sallallâhu aleyhi ve sellem’in şöyle buyurduğunu nakletmişlerdir:

فِى رَجَبٍ يَوْمٌ وَلَيْلَةٌ مِنْ صَامَ ذَلِكَ الْيَوْمَ وَقَامَ تِلْكَ اللَّيْلَةَ كَانَ لَهُ مِنَ الأَجْرِ كَمَنْ صَامَ مِائَةَ سَنَةٍ وَهُوَ لِثَلاثٍ بَقِينَ مِنْ رَجَبٍ وَذَلِكَ الْيَوْمُ هُوَ الَّذِي بَعَثَ اللّٰهُ عَزَّ وَجَلَّ فِيهِ مُحَمَّدًا صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ.

″Receb ayında bir gün ve bir gece vardır ki, her kim o günü oruçla geceyi dahi namazla geçirir ise, kendisine yüz sene, geceleri namaz kılanın gündüzleri dahi oruç tutanın sevabı verilir. O gün, Receb ayının bitiminden üç gün evvelki gün ve gecedir. Allah’u Teâlâ Muhammed Sallallâhu aleyhi ve sellem’e, o gün Peygamberlik verdi.″[3]


[1] Abdulkadir Geylani, Gunyetü't-Tâlibin, c. 1, s. 278.

[2] Abdulkadir Geylani, Gunyetü't-Tâlibin, c. 1, s. 278.

[3] Abdulkadir Geylani, Gunyetü't-Tâlibin, c. 1, s. 278.


.